Hautajaiset

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa elämän. Tyhjyyden tunne ja kysely kaiken tapahtuneen tarkoituksesta täyttää mielen. Surun keskellä kohtaamme asioita joita on vaikea hyväksyä ja ymmärtää. Keskustelu toisen ihmisen kanssa yhdessä kysellen ja taakkaa jakaen voi tuoda lohdutusta.

Erilaisten tunteiden ja kysymysten keskellä on myös ryhdyttävä hoitamaan monia käytännön asioita. Vaikka voimia tähän ei aina tuntuisikaan riittävän, voivat hautajaisjärjestelyt omalla tavallaan auttaa surevaa kulkemaan vaikean ajan yli.

Hautajaisjärjestelyt käynnistyvät ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja hautaustoimistoon. Kirkkoherranviraston työntekijän kanssa voi sopia hautajaisten yksityiskohdista: mahdollisesta saattohartaudesta, sanomakelloista, hautauspäivästä, hautapaikasta, siunauksen toimittavasta papista, kanttorista ja muistotilaisuuden pitopaikasta, mikäli se järjestetään seurakunnan tiloissa. Hautaustoimiston henkilökunnan kanssa sovitaan arkusta tai uurnasta sekä vainajan kuljetuksesta.

Jos vainaja tuhkataan, niin pääsääntöisesti tuhka haudataan hautausmaalle arkkuhautaan tai uurnahautaan. Tuhka voidaan haudata tai sirotella maanomistajan luvalla esim. mökille ja kaava-alueen ulkopuolella asuintontillekin. Jos alue ei ole yksityisen omistuksessa, lupa-asiassa tulee kääntyä ensin metsähallituksen puoleen. Ks. Metsähallituksen verkkosivuilta: ''Suostumus vainajan tuhkan sirotteluun metsähallituksen alueille''.

Toinen mahdollisuus on esimerkiksi omaisten kokoontuessa kuuntelemaan saattokelloja. Noin kymmenen minuutin mittainen kellojensoitto ilmoittaa kuolemasta seurakunnalle. Kellojen soitosta voi päätellä edesmenneen seurakuntalaisen sukupuolen ja iän. Saattokellojen kuuntelemisen yhteydessä voidaan pitää hartaus.

Et ole menetyksesi kanssa yksin. Seurakunnasta saat tukea myös hautajaisten jälkeen. Yhteyttä voit ottaa suoraan pappiin tai diakoniatyöntekijään. Pyhäinpäivän iltakirkossa luetaan vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja heitä muistetaan kynttilänsytytyksellä.

Taivalkosken seurakunta

Kirkkotie 7
93400 Taivalkoski
sähköposti: taivalkoski.seurakunta@evl.fi

Puhelin

kirkkoherranvirasto 040 350 9047
taloustoimisto 040 353 2769

Laskutusosoite

Kirkon Palvelukeskus/

Taivalkosken seurakunta

++3234++

00026 Basware

Kirkkoherranvirasto avoinna ma - ke  klo 9 - 12

Taloustoimisto avoinna ma - to klo 9 - 14

Hautajaiset ovat yhteisen surun paikka.

HAUTAUSTOIMEN MAKSUT V. 2019 lukien

ARKKUHAUTAUS

hautausmaksu 250,00 €

hautausmaksu, ulkopaikkakuntalainen 400,00 €

arkkuhautasija 25 v, (veteraanit ja sotalesket hautasija ilmainen) 150,00 €

arkkuhautasija 25 v, (veteraanit ja sotalesket hautasija ilmainen), ulkopaikkakuntalainen 450,00 €

hallintaoikeuden pidennys: € / vuosi/ hauta 6 €

hallintaoikeuden pidennys: € / vuosi/ hauta, ulkopaikkakuntalainen 18 €

UURNAHAUTAUS

hautausmaksu 60,00 €

hautausmaksu, ulkopaikkakuntalainen 120,00 €

arkkuhautasija 25 v, (veteraanit ja sotalesket hautasija ilmainen) 150,00 €

arkkuhautasija 25 v, (veteraanit ja sotalesket hautasija ilmainen), ulkopaikkakuntalainen 450,00 €

hallintaoikeuden pidennys: € / vuosi/ hauta 6 €

hallintaoikeuden pidennys: € / vuosi/ hauta, ulkopaikkakuntalainen 18 €

seurakuntatalon / leirikeskuksen vuokra 100,00 €, (edellinen ilta + 15,00 €)

asiakas makssaa liinojen pesettämisen

Sanomakellojen soitto ja hautaussoitto ovat maksuttomia.

Kirkkoon kuulumattomien siunaustilaisuudet

Mikäli kirkkoon kuulumattoman vainajan siunaustilaisuus tapahtuu kirkossa tai kappelissa, peritään kirkon tai kappelin käytöstä erillinen käyttökorvaus, jonka suuruus on 300 €/tilaisuus. Kappelin kylmiön käyttömaksu on 60,00 €.

Sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen sekä sotaleskille hautasijat ovat maksuttomia.

Seurakunta ei suorita hautakivien siirtoja eikä asennuksia, vaan hautaoikeudenhaltija sopii hautamuistomerkin ja mahdollisten reunakivien siirrosta ja paikalleen asentamisesta suoraan ao. urakoitsijan/yrittäjän kanssa.