Ristiäiset, eli kastejuhla
Onnea ja Jumalan siunausta pienen lapsen syntymän johdosta! Kaste on Jeesuksen Kristuksen asettama sakramentti ja kristittynä olemisen perusta, joka kantaa läpi koko elämän. Kasteessa ihminen tulee osaksi kotiseurakuntaansa sekä maailmanlaajuista kirkkoa ja kristittyjen joukkoa.
Kaste voidaan toimittaa kotona, kirkossa tai jossain muussa seurakunnan tilassa sekä jumalanpalveluksen yhteydessä. Sopiaksenne ristiäisten ajankohdasta tai varataksenne papin tai kastepaikan seurakunnalta ottakaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon.
Kastejuhlaa seuraavana sunnuntaina vietetään jumalanpalvelusta, johon kastettu, tämän perhe, kummit ja isovanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Jumalanpalveluksessa luetaan kastettujen nimet sekä rukoillaan kastettujen ja heidän läheistensä puolesta. Lisäksi jumalanpalveluksessa kiinnitetään kastepuuhun sydämenmuotoinen lehti, jossa on kastetun lapsen nimi.
Mitä lauluja ristiäisiin?
Ristiäisissä lauletaan virsiä tai hengellisiä lauluja. Kastetoimituksen aikana lauluja on yhdestä kolmeen, tavallisimmin kaksi. Voit tutustua halutessasi yleisimpiin kastevirsiin:
490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
Mikä kastepuu?
Kastepuu on konkreettinen osoitus kastettujen yhteydestä. Kristus on puu ja kastetut ovat oksiin kiinnitettyjä lehtiä. Kastetun nimellä varustettu puunlehti ripustetaan kirkon kastepuuhun samassa jumalanpalveluksessa, jossa kastetun nimi kuulutetaan seurakunnalle. Tammikuussa pidettävässä perhemessussa perhe saa muistoksi kastetun nimellä varustetun puunlehden. Taivalkosken kirkon kastepuun on suunnitellut ja rakentanut Tapani Majava.