KIRKKOHERRAN VIRKA ON LAITETTU HAETTAVAKSI        

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on laittanut Taivalkosken seurakunnan kirkkoherran viran hakuun 30.5.2024.

Hakuilmoituksen näet tästä:  https://kirkkorekrytointi.fi/recruitment/#/job/2407?lang=fi_FI&portal=rekryfi&ref=y8979vw5qigi 

 

Uutislistaukseen

Paluu perusasioiden äärelle

Nimetön suunn.malli.png

Kuvassa on Jeesus-lapsi, Maria ja Josef sinisellä taustalla.

Päättymäisillään olevan vuoden 2022 tapahtumat ovat palauttaneet meidät monien perusasioiden äärelle. Vuoden aikana monet asiat ovat muuttuneet. Pian päättyvä vuosi on ollut ikään kuin yhdenlainen historian taitekohta. On aika ennen ja jälkeen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Silmitön sota, kärsimys ja verenvuodatus ovat palanneet Eurooppaan useiden kohtalaisten rauhallisten vuosikymmenten jälkeen.   

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut arkea ja elämää Koillismaallakin. Pitkiin aikoihin perustarpeista ei ole puhuttu niin paljon kuin tänä vuonna. Keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta sähkön, elintarvikkeiden ja monien muiden arjen perustarpeiden hintojen voimakas nousu. Taloudelliset vaikeudet ovat tulleet monella osaksi arkea. Joulupöytä voi olla niukempi ja lahjat vähäisempiä kuin aikaisemmin. Vielä vuosi sitten ei olisi edes osannut kuvitella mahdollisuutta, että sähköstä voisi oikeasti tulla pula. Kodeissa on jouduttu varautumaan sähkökatkoksiin. Sähkön säästämisestä on tullut lähimmäisenrakkautta. 

Isänmaan itsenäisyyden ja vapauden merkitys on kirkastunut uudella tavalla kuluvan vuoden aikana. Voi vain kuvitella, millaisessa tilanteessa eläisimme Suomessa juuri nyt pahimmillaan, jos Venäjä olisi onnistunut alkuperäisissä tavoitteissaan Ukrainan suhteen. Meillä suomalaisilla voisi olla hyvin kylmät oltavat. Tänä vuonna suomalaiset ovat hyvin yhtenäisinä tehneet merkittäviä päätöksiä isänmaan itsenäisyyden turvaamiseksi.

Jouluun valmistaudutaan hyvin erilaisessa tilanteessa kuin vaikkapa vuosi sitten. Olen perinteisesti aina joulun edellä pohtinut Luukkaan evankeliumin tuttua jouluevankeliumia jostain ajankohtaisesta näkökulmasta. Näkökulmia jouluevankeliumiin löytyy lukemattomia. Usein olen pyrkinyt löytämään jouluevankeliumiin jonkun uuden ja mielellään yllättävän näkökulman. Ensimmäisen Betlehemin joulun tapahtumat tulevat jouluna todeksi aina sen hetkisessä maailmantilanteessa ja henkilökohtaisessa elämäntilanteessa. Usko ja joulun ilosanoma eivät ole irrallaan tämän maailman tapahtumista.   

Tutussa ja rakkaassa jouluevankeliumissa ollaan kristillisen uskon perusasioiden äärellä. Tänä jouluna tuntuu hyvältä pysähtyä jouluevankeliumin ydinasioiden äärelle. Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Jouluyön pimeydessä Betlehemin tallin seimeen syntyy koko maailman Vapahtaja, Armahtaja ja Pelastaja. Jeesus syntyy jouluyönä, koska Jumala rakastaa maailmaa ja jokaista luomaansa ihmistä. Jumala rakastaa juuri sinua. Juuri sinulle syntyy Vapahtaja ja Pelastaja.

Joulu on Jumalan rakkauden juhla. Joulun sanoma muistuttaa siitä, että Jumala välittää ja rakastaa luomaansa ihmistä. Rakkauden ei tulisi jäädä ainoastaan ihmisen ja Jumalan välille. Joulun toivoisi olevan rakkauden, välittämisen, rauhan ja hyvän tahdon aikaa myös meidän ihmisten välillä ja kesken. Jokainen voi kysyä itseltään, kuinka juuri minä voisin tänä jouluna levittää ympärilleni joulun iloa ja hyvyyttä.     

Tahdon toivottaa sinulle hyvä ystävä joulun iloa, rauhaa ja hyvyyttä. Jouluna meille syntyy Vapahtaja ja Pelastaja.

 

Tuomo Törmänen

Kirkkoherra

22.12.2022 21.00